18/09/2013

Zullen we weldra aan cohousing doen in Roeselare? Deze vraag stelden we ons en gingen naar een info avond van Groen op 18/09. Het project zou uitgevoerd worden aan de Gistestraat en wordt later deze maand voorgesteld aan de meerderheidspartijen.

Youri Vanden Berghe gaf ons de uitleg. Bostoen zal de firma zijn die het project zal uitvoeren, gezien het tot heden de enige bouwpromotor is die zich inzet voor soortgelijke projecten. Als we van cohousing horen dachten we eerst aan het samen wonen van 2 of meerdere gezinnen in 1 woning, echter staat cohousing voor een totaal ander begrip, het is in feite het systeem van een appartement, maar dan met losse woningen of woning blokken. Iedereen heeft dus zijn eigen privĂ© woning met tuin en daarbij kan hij gebruik maken van gedeelde plaatsen, zoals een grote tuin, speelplein, parking, sociale voorzieningen zoals fitness, bibliotheek, wassalon, …

Het concept is altijd zo dat de auto’s aan de rand van het domein komen te staan, steeds aan de reeds bestaande wegen, zodat extra wegen overbodig worden en dat er dan overal kleine wandelpaden naartoe gaan. Het valt ook op dat standaard straatverlichting niet te zien is gezien het om een privĂ© project gaat. Daardoor kan er veel sfeer vollere verlichting geplaatst worden op plaatsen naar keuze. Alle woningen en gebouwen worden door 1 architect ontworpen, hierdoor sluit alles nauw aan met geheel. Tevens worden vele aankopen gedeeld waardoor de kosten minder doorwegen op het gezinsbudget en waardoor men kwaliteitsvollere materialen kan kopen. In voorgestelde projecten zagen we reeds gedeelde zitmaaiers, professioneel keukenmateriaal.
Door dit complete concept is er een nauwe samenleving met de buren.

We kunnen concluderen dat cohousing niet voor iedereen is maar dat het voor bepaalde groepen zeker een goede oplossing is om samen te wonen en te delen en toch nog privacy te hebben.