12/03/2015

Modellen én bompa’s gaan de strijd aan tegen de zwaartekracht

Laatste aflevering van Beat da Bompaz, op maandag 16 maart 2015 om 20.35

De strijd tegen de zwaartekracht: het is er niet alleen één die gevoerd wordt door mensen op leeftijd, maar ook door modellen. Op maandag 9 maart 2015 zijn het Ann Van Elsen (35), Hanne Troonbeeckx (35) en Ellen Petri (32) die de strijd aan gaan met de zwaartekracht én drie nieuwe, frisse knarren in de laatste aflevering van Beat da Bompaz.

Bobo tremelo

De 70-jarige Guido Phillipaers uit  Hasselt was Belgisch Kampioen hordenlopen én steeple. “Mijn kleindochter vroeg of ze mij mocht inschrijven en ik ga de uitdaging altijd aan, ik weiger dat nooit.”

Terwijl Guido nog steeds een fervent loper is, beklom ex-politiecommissaris Robert Decoo (66) uit Leffingen reeds drie maal de Mont Blanc en ook de Himalaya besteeg hij. Eveneens windsurfen, zeilen en triatlons liggen hem. “We zullen ze allemaal eens een poepje laten ruiken en hen tonen dat de oudere kandidaten ook nog eens goed uit hun pijp kunnen komen.”

Ex-dakwerker Jef Dewil (65) uit  Riez vervolledigt het team. Hij deed nog aan tienkamp en was dus een allround atleet. Ooit stond het Belgisch record polsstokspringen op zijn naam. Op zijn buck list staat o.a. fierljeppen. Handig, want dat is één van de opdrachten vandaag.  “De jeugd moet schrik hebben van ons. Wij hebben veel ervaring en dat zal onze grote troef zijn.”

bobo tremelo modeshow

DE JEUGD

 Wanneer de bompa’s hun tegenstanders aangewandeld zien komen, klinkt het erg geamuseerd: “Het zijn drie vrouwen. Dat gaat hier leutig worden.” Verheugen ze zich op het mooie gezelschap van Ann Van Elsen (35), Ellen Petri (32) en Hanne Troonbeeckx (35)? Of denken de bompa’s dat de buit van de dag al binnen is?

Het is al snel duidelijk wie de eerste proef, fierljeppen ofwel polsstokspringen over een sloot, voor z’n rekening zal nemen. Ann, die vroeger altijd een fascinatie had voor polsstokspringen, is meteen vragende partij. “Al is dat water wel een nachtmerrie want ik ben bang voor water waar je niet kan doorkijken.” Jef is dolenthousiast: “Ik heb een bucket list en ik zou daar graag nog enkele zaken van verwezenlijken. Fierljeppen is daar één van.” Hij is meteen de oudste die ooit les heeft gekregen, maar zeker niet de slechtste. Maar tijdens de proef zelf, gaat het jammer genoeg fout…

Bobo tremelo

Dat Nederlanders erg goed zijn in sporten verzinnen, blijkt ook in de tweede individuele proef. Ellen Petri en bompa Robert doen mee aan het Nederlands Kampioenschap Bommetje: van een drie meter hoge stelling in het water springen en dat water om ter hoogst laten opspatten. “Die meisjes met hun 40 kilo, dat water zal niet hoog spatten hoor.”, klinkt het vol zelfvertrouwen bij de bompaz. Maar is dat ook terecht?

Hanne Troonbeeckx en Guido gaan flyboarden, een avontuurlijke activiteit die het laatste jaar fel aan populariteit heeft gewonnen. Guido is met zijn 70 jaar meteen de oudste Vlaamse flyboarder aller tijden, maar of hij ook de overwinning binnenrijft?

Ook voor de finale groepsproef staat een avontuurlijk iets op het programma: indoor skydiven: dé activiteit voor zij die eens een vrije val willen uitproberen zonder uit een vliegtuig te moeten springen. Beide teams krijgen eerst les van de wereldkampioenen skydiven en parachutespringen van het Hayabusa team. Indoor skydiven ziet er dan wel makkelijk uit maar is het allerminst, bij wind van 180 à 200 kilometer per uur. “We moeten zien dat we ons gebit niet verliezen”, klinkt het bij de bompaz. Kunnen ze straks met de glimlach naar huis, of zal het zonder tanden zijn?