08/05/2016

Wings for Life World Run

130.732 lopers zamelen 6,6 miljoen euro in voor het goede doel

Na meer dan vijf uur zijn alle deelnemers door de Catcher Car ingehaald, waarmee de derde editie van de Wings for Life World Run erop zit. Wereldwijd liepen meer dan 130.732 mensen op 34 verschillende locaties verspreid over zes continenten. Samen zamelden ze geld in voor het goede doel om een remedie te vinden voor ruggenmergletsels. Stefaan uit Duffel en Rebecca uit Genk werden de Belgische winnaars. Zij bleven de Catcher Car respectievelijk 64,64 en 35,91 km voor.  

Niet alleen in Ieper, maar op 34 andere locaties over de hele wereld liepen op exact hetzelfde moment 130.732 mensen de Wings for Life World Run, wat deze run het grootste simultane sportevenement ter wereld maakt. Zowel amateurs als getrainde atleten stonden wereldwijd aan de startlijn samen met bekende gezichten en rolstoelpatiënten, zij aan zij in dezelfde wedstrijd met slechts één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen. Alle opbrengsten van de Wings for Life World Run gaan immers integraal naar onderzoek voor ruggenmergletsels. Marc Herremans, ambassadeur van de Wings for Life World Run en zélf verlamd door een ruggenmergletsel, gaf vanmiddag het startschot aan de Menenpoort. In totaal werd er dit jaar meer dan 6,6 miljoen euro ingezameld. Een record!

Nóg uniek: er was geen finishlijn. Of toch geen echte. Exact 30 minuten nadat de lopers startten, vertrok overal ter wereld de Catcher Car of ‘finishwagen’ die de lopers achtervolgde. Achter het stuur zat rallyrijder Thierry Neuville samen met co-piloot Brent Van Huyck uit Leuven die dankzij het winnen van een  wedstrijd het felbegeerde zitje naast Thierry bemachtigde. Zij dreven het tempo langzaam op en van zodra Thierry en Brent je inhaalden, lag je uit de wedstrijd. Na x uur wedstrijd was elke loper in Ieper ingehaald.

 

Stefaan uit Duffel en Limburgse Rebecca winnen in Ieper

Nagelbijten, dat was het. Stefaan Van Den Broeck (44) uit Duffel was de allerlaatste loper in de West-Vlaamse polders. Hij bleef maar liefst 65,64 kilometer voor de Catcher Car lopen. “Het is de eerste keer dat ik meeloop met de Wings for Life World Run. Per jaar loop ik wel twee à drie keer een marathon, maar ik heb nog nooit meer dan 42 kilometer gelopen. Wat ik dacht toen ik werd ingehaald door de Catcher Car? ‘Yes, eindelijk’. Ik kreeg het zwaar, op het einde.” Stefaan eindigde op een elfde plaats wereldwijd. En aangezien hij de Belgische winnaar is, mag hij volgend jaar uit meer dan 30 locaties kiezen om de Wings for Life World Run te lopen. En daar had Stefaan al duidelijk over nagedacht. Volgend jaar loopt hij in Melbourne, Australië.

Bij de vrouwen liep Rebecca Nkapiani het langst. Zij liep 35,91kilometer voor Thierry en zijn co-piloot uit. Ze woont in Genk, maar komt oorspronkelijk uit Kenia. “Vorig jaar liep ik hier in Ieper 40 kilometer en ik wilde dat record dit jaar écht verbreken. Nu liep ik er maar zo’n 36  kilometer. Ik vond het te warm. Maar natuurlijk ben ik héél blij. En moe ook. Waar ik volgend jaar ga lopen, weet ik nog niet. Sowieso een land waar het wat frisser is óf waar ze ’s ochtends of ’s avonds lopen. Australië klinkt wel aanlokkelijk, daar is het nu herfst en lopen ze ’s nachts. Moeilijke keuze (lacht).

Bij de Belgische rolstoeldeelnemers waren Sien Plas en Kris Meynen het sterkst. Sien bleef 19,5 kilometer voor de Catcher Car en Kris had 32,5 kilometer achter de kiezen voor de finishwagen hem inhaalde. Kris wint trouwens voor het tweede jaar op rij. Vorig jaar verdiende hij ook al een podiumplaats.

De internationale winnaars van de Wings for Life World Run, zijn K. Yoshida uit Japan en zij liep 65,71 km in Takashima en bij de mannen komt de winnaar uit Italië : G. Calcatera liep 88,44 km in Milaan.

Bekende Belgen

Ook de bekende Belgen die dit jaar meeliepen behaalden mooie resultaten. Joke Van De Velde liep voor het derde jaar op rij mee en liep 21 kilometer.  Julie Van den Steen van MNM liep er 8, terwijl SportStan werd ingehaald na 14 kilometer. Het feest in Ieper gaat nog even door. Dj Buscemi draait op dit moment een set op de Grote Markt in Ieper. Zo kan iedereen de armen en benen nog even losgooien. Want stretchen na het sporten is belangrijk!

Enkele cijfers:

 • 34 locaties
 • 33 landen
 • 6 continenten
 • Bijna 5000 lopers België
 • 130,732 deelnemers wereldwijd
 • 203 verschillende nationaliteiten
 • 20.556 selfie runners
 • 16.000 vrijwilligers verspreid over de 34 locaties
 • 68 catcher cars in totaal
 • 1.255.000 kilometer werden er in totaal gelopen
 • 6,6 miljoen euro
 • 12 tijdzones: in Melbourne was het al nacht en hier in Ieper werd er gelopen in de middagzon, terwijl deelnemers in Chili ’s ochtends vroeg aan hun toch startte
 • 108 Belgen lopen mee op buitenlandse locaties
 • 42 verschillende nationaliteiten in Ieper vs 169 in FR, 22 in NL, 19 in Duitsland, 16 in UK
 • 61 rolstoelen
 • 60% mannen 40% vrouwen

Alle foto’s bekijk je op onze facebookpagina.